Cazare Cetate Sighisoara

- Sighisoara medievala - rezervari online-                                             English English

HOME >>DESPRE CETATATE SIGHISOARA

Istoricul turnurilor

   La Sighisoara a existat incepand din secolul al III-lea i.e.n, o cetate dacica, SANDOVA. Acest fapt este dovedit de numeroase arme, lucruri casnice, obiecte de ceramica descoperite aici. Peste vechea asezare dacica de la Sighisoara romanii au ridicat alta in veacul I e.n. Locul era bine ales caci forma un fel de raspantie a drumurilor din centrul Transilvaniei. Identificarea a fost facuta pe platoul numit “Podmoale” din imediata apropiere a orasului de azi.
La inceputul sec. al XV-lea, Sighisoara a sustinut pe principele Munteniei intre anii 1431-1435 pentru a pregati ocuparea tronului Tarii Romanesti. Aici a batut o moneda prorpie ce a circulat pe tot teritoriul Transilvaniei.
In 1511, in cetatea Sighisoara are loc una dintre cele mai puternice rascoale din istoria sa, mestesugarii, saracimea orasului s-au rasculat impotriva bogatasilor .
In drumul sau spre Alba Iulia in 1600 a trecut insusi Mihai, unde proclama unirea celor 3 principate Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova.
O mare cinste a insemnat pentru acest oras Dieta Transilvaniei, deoarece cu decenii in urma tot la Sighisoara s-a intrunit Dieta Transilvaniei pentru a-l alege ca principe pe Gheorghe Rackozi I, permanent aliat al domnilor romani din Tara Romaneasca si Moldova.
Sighisoara cunoaste o perioada de glorie devenind un important centru cultural. Sculptori, pictori veniti din S Germaniei, din Austria alaturi de personalitati remarcante autohtone ca Elias Nicolai au contribuit la inflorirea orasului in acele timpuri.
In sec al XVII-lea Sighisoara trece printr-o perioada grea din istoria sa, deoarece in analele cetatii s-au consemnat numeroase calamitati: asedii, foamete, jafuri si epidemiide ciuma, inundatii mari, cutremure si incendii pustiitoare.
In sec al XIX-lea, in timpul revolutiei de la 1848, regiunea Tarnavelor este scena unor lupte crancene. In 1849 are loc batalia de la Albesti unde a cazut la datorie unul dintre cei mai vajnici revolutionari maghiari, poetul Petöfi Sandor. In memoria lui s-a ridicat in satul Albesti un impunator monument comemorativ si un muzeu memorial.
Dupa primul razboi mondial popoarele oprimate isi cer dreptul la viata proprie. Prin marea adunare populara de la Alba Iulia din decembrie 1918, declara Unirea cu Romania.

^top

Casa Vlad Dracul Turnul cu Ceas

Turnul Fierarilor

Cetatea Medievala

Sighişoara, oraş monument protejat de UNESCO din anul 1999, inclus pe lista patrimoniului mondial se mândreşte cu o cetate medievală locuită şi în prezent. Pentru prima dată în anul 1280 a fost ridicată aici o cetate. În secolul al XIV-lea sub cetate s-au stabilit mestesugari organizati în bresle puternice, care au ridicat în jurul cetăţii un zid de apărare din piatră, lung de 930 metri şi înalt de 4 metri. În secolul al XV lea, zidul a fost supraînalţat cu 3-4 metri, iar în următorii 200 de ani, înălţimea zidului pe alocuri atingea şi 15 metri.
Au fost ridicate 14 turnuri, care poartă numele breslelor care le-au ridicat. 9 turnuri se văd şi astăzi, cel al tăbăcarilor, al cositorarilor, al giuvaergiilor, al frângherilor, al măcelarilor, al cojocarilor, al croitorilor, al cizmarilor, al fierarilor şi turnul cu ceas. Numai există turnul ţesătorilor, lăcătuşilor, al dogarilor, al bărbierilor.
Cel mai mare turn, mândria oraşului, Turnul cu ceas cu înălţimea ei actuală de 64 m datează din secolul al XIV-lea. Zidurile ei groase de 2 m apărau depozitele de muniţii, arhiva şi trezoreria oraşului, şi se mândrea cu un mecanism de ceas de lemn, care în anul 1648 a fost înlocuit cu unul metalic. Atunci au apărut şi grupurile de statuete din lemn, care simbolizeaza zilele săptămânii. Ţiglele multicolore sunt din anul 1894. Până în anul 1556, la primul etaj a fost sediul primăriei oraşului. Din anul 1899 Turnul cu ceas adăposteşte muzeul de istorie al orasului.

^top

Biserica din deal

Deţinătoarea Marelui Premiu Europa Nostra, acordat pentru restaurarea şi consolidarea structurală şi a premiului UE pentru patrimoniu Biserica din deal a fost construită în perioada 1345-1525. Sub biserică se află o criptă cu morminte din sec. XVI-XVIII. Picturile interioare şi exterioare au ajuns la lumina zilei mulţumite Fundaţiei Messerschmitt din München, prin munca de restaurare care a durat 8 ani (1991-1999). În interior sunt adevarate capodopere, sculpturi, picturi religioase şi altare.

Biserica din Deal

^top

Casa Vlad Dracul

Casa Vlad Dracul

În Piaţa Turnului Sfatului se află Casa Vlad Dracul, în care se presupune ca s-a născut Vlad Ţepes, numit Dracula. Fiul voievodului Ţării Româneşti Vlad Dracu a fost renumit pentru pedepsele exemplare aplicate adversarilor săi, de unde s-a născut şi legenda Dracula. Vlad Ţepeş zis Dracula s-a născut ăn anul 1431 şi după toate probabilităţile aici a trăi până la vârste de 4 ani, fiindcă tatăl său a locuit între anii 1431-1436 în oraşul-cetate Sighişoara. În prezent în casa funcţionează un bar şi un restaurant.

^top

Scara acoperita

Scara acoperită sau Scara şcolarilor; cu 300 de trepte a fost construită în anul 1662. A fost acoperită pentru protejarea copiilor, care urmau această cale spre şcoală. În urma modificărilor din 1849, au rămas doar 175 de trepte.

Scara acoperita

^top

Festivalul de Arta Medievala Sighisoara

In fiecare an in ultimul weekend fin iulie Sighişoara aşteaptă Europa la cel mai mare festival medieval din România, unde în cetatea medievală şi pe străzile bătrâne putem fi copleşiţi de aerele medievale ce stăpânesc oraşul. Festivalul din acest an se va desfăşura în 10 sectiuni – teatru, muzică, arte plastice, expoziţii, dans, film, recital de poezie medievală, expoziţie de carte, concerte pentru tineret şi conferinţe, presărate cu spectacole de animaţie stradală, concerte de seară, concerte corale, expoziţie de costume medievale şi cursuri de dans medieval. Sunt inviaţi trupe de teatru studentesti, trupe private şi teatre profesioniste din ţară şi din străinătate. Pentru a vedea ce înseamnă festivalul medieval iată câteva poze din anii anteriori.

Festivalul de Arta Medievala Sighisoara Festival Medieval Sighisoara Tobosarul cetatii

^top

Biserica Manastirii

Prima mănăstire dominicană a fost construită în secolul al XIII-lea, care în perioada 1484-1515 a fost refăcută în stilul bisericilor hală. Biserica dealungul timpului a avut mult de suferit, ceea ce a rămas din trecutul ei este o cristelniţă de bronz din 1440, o colecţie de covoare orientale din secolul al XIII-lea, altarul baroc din 1680 şi orga folosită şi astăzi la multe concerte.

Biserica Manastirii

^top